Kövess minket:
Eseménynaptár
2019. december
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Főoldal / Hírek / Good morning! – februártól lehet jelentkezni a nyelvi kurzusokra

Good morning! – februártól lehet jelentkezni a nyelvi kurzusokra

2019. november 07.

Az angol, német, francia és kínai nyelvet tanulhatják a szakgimnáziumi és gimnáziumi oktatásban résztvevő diákok egy intenzív, kéthetes nyelvi kurzuson. A miniszteri biztos szerint a program felkeltette a tanulók érdeklődését, a programra jogosult 140 ezer diák közül 90 ezer jelezte, hogy részt venne abban.

A szakgimnáziumban és gimnáziumban tanuló, 9. és 11. évfolyamos, nappali tagozatos diákok az első idegen nyelvként választható angol, német, francia, valamint a kínai nyelvet tanulhatják az intenzív kéthetes nyelvi kurzuson – ismertette Bartos Mónika miniszteri biztos. A választható célországok az Egyesült Királyság, Írország, Málta, Franciaország, Németország, Ausztria és Kína. A miniszteri biztos elmondta, november 30-tól elérhető lesz a honlap, ahol szerepelnek a programban részt vevő külföldi nyelviskolák, február 1-től pedig az az online felület, ahol pályázhatnak a diákok. A programban azok is részt vehetnek, akiknek már van B2-es komplex nyelvvizsgája, vagy sikeres osztályozó vizsgát tettek.

Bartos Mónika elmondta, a honlapokat a Tempus Közalapítvány kezeli, amely a teljes program lebonyolításáért is fele. Pályázni, a programban részt venni, emellett a nyelvtanulási támogatásban részesülni csak az ő pályázati felületükön történő jelentkezéssel lehet majd, egyéb céget, nyelviskolát, közvetítő szervet nem vontak be. Bartos Mónika úgy fogalmazott, éppen ezért érdemes az iskolákhoz másoktól érkező esetleges megkereséseket fenntartásokkal kezelni. Bartos Mónika azt is elmondta, hogy a Tempus Közalapítvány már korábban felvette a kapcsolatot a külföldi nyelviskolákkal, amelyekkel egyeztetve igyekeznek a legjobb kurzusokat biztosítani a fiataloknak.

Bartos Mónika kiemelte, a program költségvetési forrásból előfinanszírozott. A kormány az utazás, a nyelvi kurzus, az ellátás, a szállás és a transzfer költségeinek kifizetése mellett még zsebpénzt is biztosít a fiataloknak. Mint a miniszteri biztos elmondta, az iskolák által szervezett csoportok külföldi nyelviskolai programban vehetnek részt, vagy partneriskolai együttműködésben utazhatnak – mindkét esetben az állam finanszírozza a kísérőtanárok utazását.

A fiatalokat – egy október 10-én lezárult felmérés szerint – érdekli a program. 140 ezer diák jogosult az abban való részvételre, 90 ezer pedig jelezte, hogy részt is venne a nyári nyelvtanulási kurzuson. Bartos Mónika kiemelte, az igényfelmérés azt mutatja, a fiatalok lelkesek, de a részvételi arány változhat, hiszen a diákoknak pályázatot kell benyújtaniuk.

Az említett felmérés alapján 81 ezer diák csoportosan, míg 9 ezer egyénileg utazna, emellett a programban résztvevők 80 százaléka az angol, 17 százaléka a német és 3 a francia nyelvi kurzusokat választaná. A kínai nyelvtanulás az egyetlen, a nyelvet első idegen nyelvként tanító iskola diákjai számára nyitott.

A nyitókép illusztráció. Forrás: Pixabay. 

 

  
  
© 2019 Szekszárdi Szakképzési Centrum / Minden Jog Fenntartva